Píla Lumea Stavebné rezivo Hoblované rezivo Drevo na krov Kontakt

Žltnutie dreva a ako tomu zabrániť

Kedysi krásne biele smrekové drevo po čase zožltnutne čo môže byť pre majitela veľmi frustrujúce. Žltnutie môže byť spôsobené rôznymi faktormi najčastejšie od slnečného žiarenia (Ultrafialové žiarenie alebo UV žiarenie), prípadne od vysokých teplôt, vlhkosti, alebo nedostatku vzduchu.


Prvým krokom k prevencii žltnutia dreva je jeho správne skladovanie pred montažov. Drevo by sa malo skladovať v suchu a chránené pred priamym slnečným žiarením. Pokiaľ je drevo vystavené priamemu slnečnému žiareniu, dojde k jeho zožltnutiu. Ultrafialové(UV) žiarenie môže spôsobovať výrazné poškodenie dreva, čo môže viesť k zhoršeniu vzhľadu a poklesu životnosti dreva.

Takéto drevo je potrebné chrániť ochranným náterom s dlhodobou UV ochranov lakom, olejom, prípadne lazurov. Tieto nátery a laky vytvárajú na povrchu dreva ochranný film, ktorý zabraňuje prenikaniu UV žiarenia do dreva a chráni ho pred jeho negatívnymi účinkami. Použitie náterov a lakov tiež zlepšuje vzhľad dreva a predlžuje jeho životnosť. Na našom trhu je dostupné veľké množstvo takychto náterov do exteriéru.

zožltnuté rezivo vzadu
obrazok na porovnanie, vzadu rezivo dlhodobo vystavené slnečnému žiareniu, vpredu čerstvo napílene biele dosky

Blog

Ponuka

Hoblované hranoly, fošne a dosky
Stavebné rezivo
Drevo na krov

Kontakt

Žilina - prevádzka píla

Lietavská Lúčka
Telefónne číslo: +421 948 254 770
E-mail: vyroba@pilalumea.sk

Pílalumea.sk is designed by MT Copyright © 2018