Píla Lumea Stavebné rezivo Hoblované rezivo Drevo na krov Kontakt

Blog

Sušenie, skladovanie reziva a dreva na krov
Čerstvé rezivo z píly nie je vhodné na okamžité použitie, pretože obsahuje príliš veľa vody. Pri neodbornom sušení dochádza k zmene rozmerov a tvaru. Ako ho správne uložiť aby zoschlo, nepopraskalo a nesplesnivelo?

Popis tried reziva
Mechanické vlastnosti kvality dreva je určené na základe testovania fyzikálnych a mechanických vlastností dreva.
hranol 1. trieda hranol 2. trieda

Hobľovanie
Hobľovanie je opracovanie dreva , ktorou je možné dosiahnuť hladkého povrchu....

Vlasnosti dreva
Drevo sa používa ako konštrukčný stavebný materiál kvôli jeho výborným vlastnostiam, vhodný na výstavbu energeticky úsporných stavieb

Tabulka rozmerov reziva

Tabulka tvrdosti dreva
Prehladná tabulka tvrdosti dreva podľa metódy Janka.Tvrdosti dreva odpovedá sile ( tlaku ), aký je potreba vyvinuť k prieniku cudzieho telesa do dreva.

Hustota dreva
Hustota, alebo objemová hmotnosť dreva je určená podielom hmotnosti a objemu. Zakladna jednotka hustoty je kilogram na meter kubický (kg/m³). Závisí od druhu dreva, veku, podmienok rastu a hlavne jeho vlhkosti...

Popis tried gulatiny

Druhy drevin
Najznámejšie a najvýznamnejšie dreviny

Ako sušiť a skladovať palivové drevo
Čerstvo narúbané drevo je pre kúrenie nevhodným palivom. Základ je správne skladovanie dreva, zvýši sa jeho kvalita a výhrevnosť. Najlepšie...

Vyhrevnosť dreva
Keďže jednotlive druhy dreva maju rozdielnu hustotu a teda aj hmotnosť, najdoležitejšia veličina je využiteľná energia na priestorový meter MJ/prm.

Jednotky pre objem palivového dreva
Jednotky pre objem palivového dreva priestorový meter (ukladaný) PRM, priestorový meter sypaný PRMS. Zakladná tabulka prevodu jednotiek objemu

Žltnutie dreva a ako tomu zabrániť
Kedysi krásne biele smrekové drevo po čase zožltnutne čo môže byť pre majitela veľmi frustrujúce. Žltnutie môže byť spôsobené rôznymi faktormi najčastejšie od slnečného žiarenia (Ultrafialové žiarenie alebo UV), prípadne od vysokých teplôt, vlhkosti, alebo nedostatku vzduchu.

Spôsoby impregnácie dreva
Impregnácia dreva je proces aplikácie chemikálií do dreva, aby sa predišlo jeho hnilobnému, alebo plesňovému napadnutiu a predlžila sa jeho životnosť. Existuje niekoľko druhov impregnácie stavebného reziva, v závislosti od konkrétnych potrieb a požiadaviek.

Dvojkotúčová uhlová píla
Dvojkotúčová uhlová píla pre porez guľatiny na hotové rezivo....

FAQ

Aká je výťažnosť spracovania gulatiny?
Pri spracovaní guľatiny je relatívne veľká výťažnosť drevnej hmoty priemerne okolo 65%. Kotúčové píly produkujú väčšie množstvo pílín, ale oveľa menej odrezkov z bočného reziva.

Aké druhy drevín je možné rezať na uhlových pílach?
Možné je rezať akekolvek ihličnate a listnate dreviny, rôznej tvrdosti ako mäkké dreviny (smrek, borobica, lipa) ale aj tvrdé dreviny, ako je ( buk, dub,javor ).

Aké druhy výrobkov je možné produkovať?
Na našej uhlovej píle je možné napíliť od stavebného reziva ( dosky, fošne, laty a hranoly), stolarskeho reziva až po presné nábytkové prírezi do rozmerov 200x200 mm maximalne.

Čo je fošna?
Je druh doskového reziva väčšiej hrúbky. Minimálna hrúbka je 38mm, bežne sa použiva 40 - 60 mm

Rozdiel medzi neomietanym a omietanym rezivom
Noomietané je šírkovo neopracované s kôrou. Omietané je šírkovo opracované, zbavené kôry a bočných oblín.
neomietana doska omietana doska

Slovník pojmov

bm - bežný meter merná jednotka
guľatina - Guľatina je kmeň spíleného stromu, zbavený konárov, skrátený na dĺžku vhodnú pre transport. Popis tried gulatiny najdete tu

Kontakt

Žilina - prevádzka píla

Lietavská Lúčka
Telefónne číslo: +421 948 254 770
E-mail: vyroba@pilalumea.sk

Pílalumea.sk is designed by MT Copyright © 2018