Píla Lumea Stavebné rezivo Hoblované rezivo Drevo na krov Kontakt

Ako sušiť a skladovať palivové drevo na zimu

Čerstvo narúbané drevo je pre kúrenie nevhodným palivom. Základ je správne skladovanie dreva, zvýši sa jeho kvalita a výhrevnosť. Najlepšie je drevu vonku, pod prístreškom, v drevenej kôlni (nie v pivnici, ani zakryté plachtou). Bez priameho kontaktu so zemou vo výške aspoň 20cm od zeme, bez trávy ktora udržuje vlhkosť. Ako podklad je idealny štrk vďaka čomu tam nebude zostávat vlhkosť pretože má dobrú akumuláciu tepla a preto rýchlejšie preschne.

Na slnku, čo najďalej od steny, kôli prúdeniu vzduchu, musí byť nakálané, polena kôrou dole. Schnutie dreva záleží aj na hrúbke polien, tenšie rýchlejšie schne.

Ako dlho schne drevo?

Palivové drevo, môžeme považovať za vhodné na vykurovanie by malo mať vlhkosť pod 15%. Poleno hrubé 10cm vyschne pri vhodnom uskladnení za 6 – 8 mesiacov, zatial co polená hrubé 25cm vysychajú až 2 roky. Suché drevo by malo pri poklepaní zvoniť. Pri dlhšom skladovaní viac ako 3 roky dochádza k rozkladu dreva v dôsledku čoho klesá jeho výhrevnosť!

Prístrešok na drevo

Jednoduchý drevený prístrešok na palivové drevo, ktoré sa prirodzene suší z prednej aj zadnej strany. Strecha chráni drevo pred dažďom.
Okrajové odrezky skladovanie palivoveho dreva

FAQ

Tabulka vyhrevnosti dreva

Palivové drevo na predaj

Buk sypaný 1,6 PRMS
bukove palivove drevo

Okrajové odrezky balík
Okrajové odrezky

Stavebné rezivo Stavebné rezivo hranoly a fošne

Kontakt

Žilina - prevádzka píla

Lietavská Lúčka
Telefónne číslo: +421 948 254 770
E-mail: vyroba@pilalumea.sk

Pílalumea.sk is designed by MT Copyright © 2018